skip to Main Content
+34 935 677 130 oficinamontilla@gencat.cat
“Sr. Montoro: Aquests No Són Els Pressupostos Que Espanya Necessita”

“Sr. Montoro: aquests no són els pressupostos que Espanya necessita”

VETO_PGE_2015Aquests dies es tramita al Senat la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2015. Diuen que la discussió del pressupost és l’acció parlamentària més important de l’any. I és cert, perquè es prenen decisions que condicionen l’activitat del Govern i del conjunt de les Administracions Públiques per a tot l’exercici. Ahir el president Montilla, en nom dels senadors i senadores del PSC, va fer una severa crítica als PGE 2015, alertant dels riscos que comporten per a una bona recuperació econòmica. Montilla ha expressat, especialment, la seva preocupació per la perspectiva de nous ajustos que, com ha passat fins ara, acabaen pagant els sectors més desafavorits de la nostra societat.

 

Aquest és un resum de la seva intervenció:

“Senyories, després de repassar i comentaraquests PGE 2015, no hi ha cap dubte que no són els pressupostos que Espanya i els espanyols necessiten.Són pressupostos derivats d’una política econòmica que no compartim.
Aquests PGE 2015 no són creïbles, no contribueixen a resoldre els problemes de la societat espanyola d’avui, no donen resposta als seus problemes i, per descomptat, no sintonitzen amb els desitjos creixents d’equitat, progrés, solidaritat i igualtat de la seva societat. Uns pressupostos que nosaltres poguéssim votar favorablement haurien de ser la conseqüència d’una reforma fiscal justa, no del nyap que vostès han fet. Haurien detenir present les necessitats de la majoria de la població, d’aquells que no poden ferfront a la hipoteca, d’atendre de veritat aquest gran problema que és la pobresainfantil i que contemplessin accions reals per reindustrialitzar el país. També queafrontés aquest gran repte que és la formació: no pot ser que molts joves no puguinmatricular de FP per què no existeixin places.
(…)
Aquests PGE 2015 haurien de ser també els PGE de la revisió del sistema de finançament autonòmic de la Llei 22/2009, que preveia la seva revisió aquest any.Un incompliment més del govern del PP. Incompliment al qual cal sumar un any més el que fa referència a les previsions estatutàries referents a les inversions de l’Estat. Senyories, 1.072M € d’inversió a Catalunya, és a dir el 9,5% de la inversióterritorialitzada, que baixa un 58% respecte a la del 2011, gairebé el doble de la mitjana estatal. ¿Desafecció ….?
Aquests PGE 2015 no haguessin hagut de limitar-se a aplicar acríticament lespolítiques d’austeritat preconitzades des d’Europa, especialment pel seu nuclidirigent.
Mai Espanya havia pesat ni pintat tan poc a Europa. Ni a la Comissió, ni al Parlament, ni a la resta d’institucions. La nostra influència, sota mínims. Estratègia,passar desapercebuts i donar suport encara que sigui amb la boca petita el que diuFrau Merkel. Quin error! Quin error aplaudir acríticament a Juncker, aquest artífexde l’enginyeria fiscal! Quin error no plantejar que una altra política és possible, queno passa per la subordinació i el passar desapercebut per si de cas! (…)

Una herència que deixaran vostès d’haver pujat tots els impostos, encara que en el seu programa electoral van prometre abaixar-los i que ara intenten tapar barroerament amb la seva pseudoreforma fiscal. “No pujarem l’IVA …” recorden?
Recorden, repassem hemeroteques, el rescat bancari no serà a costa de l’eraripúblic?
Mirin senyories, nosaltres no ignorem que el 2014 les coses no estan pitjor que el 2013. Però aquesta “recuperació” és per a una minoria de la població, per al 10%.El 90% està al marge, els aturats, els desnonats, els que treballen però noaconsegueixen ser ni mileuristes, els joves que marxen, les famílies que no arriben afinal de mes.
¿Els sorprèn a vostès que en l’últim sondeig del CIS només un 20% de la poblaciódigui que creu que la situació econòmica de l’any que ve serà millor?
Senyories, amb retallades, amnisties fiscals, amb una política fiscal que comporta que 4.862 espanyols que guanyen més de 600.000 € s’estalviïn 72.000 € cada un quan 8M s’estalviaran 52 €, de veritat creuen vostès que recuperaran la confiança?
Com creuen vostès que recuperessin amb aquests PGE 2015 la confiança dels3.300.000 aturats que no cobren cap prestació, per cert 2 milions més que el 2011?
Com pensen vostès recuperar la confiança amb uns PGE 2015 que comporten que el sistema públic de salut disposi de 28.000 professionals menys que al 2011?
Com pensen vostès recuperar la confiança dels nostres emprenedors i investigadors,quan aquests PGE no preveuen els recursos necessaris per a R + D +i, fent que en aquest camp el país retrocedeixi, en termes europeus, cada any?
Mirin senyories, aquests PGE 2015 no aborden els problemes reals de l’economia espanyola, ni l’atur ni la precarietat de l’ocupació, ni la baixa competitivitat, ni l’elevat endeutament. Al contrari, afegeixen més desigualtat i més endeutament públic, menys esperança, menys confiança”.

Enllaç amb el web del grup parlamentari de l’Entesa:    http://www.entesa.cat/index.php?noticia=1651

Accés a la intervenció completa: VETO_PGE_2015

Back To Top