skip to Main Content
+34 935 677 130 oficinamontilla@gencat.cat
“Rajoy Està Obligat A Moure Peça, A Fer Una Proposta”

“Rajoy està obligat a moure peça, a fer una proposta”

Volia preguntar-li per les dues preguntes, però preferiria saber d’entrada si pensa que és necessària una consulta.

El problema de la consulta és sobre què.

Una consulta tal com es pretén formular: preguntant als catalans sobre la relació amb l’Estat i la possibilitat d’independitzar-se.

Crec que hi ha un abans i un després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. I és clar que el desenvolupament que suposava l’Estatut va quedar truncat per aquesta sentència. No tant pel contingut jurídic, que també, sinó sobretot pel que suposava des d’un punt de vista simbòlic. Es tracta d’una norma que s’havia elaborat atenent als procediments estrictament legals establerts per la Constitució, i que després de ser votada per referèndum, convocat preceptivament, el Tribunal Constitucional, amb membres qüestionats, per no parlar de totes les recusacions i les maniobres dilatòries d’alguns membres, dicta una sentència que té un contingut polític i simbòlic que enterboleix les relacions de Catalunya amb [la resta d’] Espanya, i aquestes s’han de refer partint d’una base nova. I sobre la base d’aquesta proposta, el poble de Catalunya, igual que va succeir amb la ratificació de l’Estatut, haurà de ser consultat. Hi ha gent que pensa que ja estem bé com estem. Crec que les actuals relacions no són satisfactòries, però uns volen optar per un determinat camí i uns altres per un altre. No hi ha un sol camí.

Llavors creu que el Govern i els partits que recolzen la consulta estan fent el correcte?

És obvi que no comparteixo el procediment. Entre altres coses perquè el Govern autonòmic ha pres una determinada postura. No ha obert un procés, sinó que, per a ell, el procés té com a objectiu la independència, que no comparteixo. Per tant, em sembla una mica ridícul pronunciar-m’hi. Estem parlant d’una consulta i una data que molta gent, fins i tot entre els qui ho van acordar, sap, i així ho manifesta en privat, que no se celebrarà. Llavors, quin sentit té pronunciar-se si no ha de celebrar-se? Si algun dia es fixa una consulta, que no necessàriament ha de ser aquesta, amb aquestes preguntes i aquesta data, llavors ja diré la meva com suposo que faran tots els altres.

Continua l’entrevista (Crònica Global)

Back To Top