skip to Main Content
+34 935 677 130 oficinamontilla@gencat.cat

Comunicat del president Montilla, relatiu a la Diada Nacional de Catalunya

A continuació, s’adjunta el comunicat del president Montilla, relatiu a la Diada Nacional de Catalunya:

“Ciutadans de Catalunya, Ciutadanes de Catalunya,

Un any més, celebrem la nostra diada nacional. La diada ha de ser l’expressió de la voluntat col•lectiva d’autogovern. Voluntat col•lectiva que cal vindicar des de la unitat nacional, buscant per damunt de tot allò que tenim en comú i tenint cura de no enervar les nostres discrepàncies que tot i essent naturals i pròpies de la convivència democràtica haurien de trobar altres moments per expressar-se.

Passem per uns moments molt difícils. Veig amb dolor com augmenta el nombre de famílies que viuen situacions d’atur i precarietat. Veig amb especial preocupació com molts joves, als que no ens podem permetre el luxe de no assegurar una esperança de vida digna i emancipada, es veuen obligats a buscar noves oportunitats fora del nostre país. Veig amb astorament com els nostres sectors productius tenen grans dificultats per tirar endavant en un ambient mancat dels estímuls necessaris que activin la demanda.

Als qui ens governen, a Catalunya, a Espanya i a Europa, els hem d’exigir encert en les seves decisions i a l’hora els hem de donar suport i confiança en l’exercici de les seves responsabilitats. Crec que, ara per ara, demostrar la solidaritat de la nació amb els conciutadans que pateixen les pitjors conseqüències de la crisi econòmica comporta treballar amb determinació per fer créixer l’activitat econòmica, que ha de permetre generar ocupació i sortir de la recessió en la que ens trobem . Aquesta és la primera de les prioritats i cap altra pot passar-hi al davant. Crec que totes les energies del govern de la nostra nació han d’estar adreçades cap a aquest objectiu.

La situació econòmica, malauradament, també està essent utilitzada com a coartada pels qui ni ara ni mai han volgut una Espanya respectuosa de la seva pluralitat.  Crec que s’equivoquen els qui pensen que és viable el retorn al vell Estat centralista i unitari. No ho és.

Ben al contrari, Espanya ha d’evolucionar – i estic convençut que serà així si no defallim en el nostre propòsit  – en una perspectiva federal. Reformant la Constitució, quan hi hagi condicions per fer-ho, però sobre tot canviant les actituds. Per això, en aquests moments de turbulència, és important recordar que la garantia de la continuïtat institucional de Catalunya i la força de les nostres institucions d’autogovern resideix, en primer lloc, en la voluntat nacional dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Però també – no ho oblidem – en les normes que garanteixen aquest autogovern. Avui, aquesta garantia continua sent l’Estatut d’Autonomia que, malgrat les tensions viscudes, ha de ser el nostre full de ruta nacional per què així ho van decidir els catalans que el van votar en referèndum. El desenvolupament de les competències previstes a l’Estatut i el sistema de finançament que s’hi dibuixa, marquen el nostre horitzó. No hem d’acceptar cap minva de les seves potencialitats: aquesta és la responsabilitat nacional del govern de Catalunya.  Hi ha molta feina a fer per posar el nostre autogovern en els màxims que preveu l’Estatut, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional. Si oblidem aquest horitzó per altres vies no garantides, però suposadament més ambicioses i estimulants, podem escriure irresponsablement el camí de la seva reculada.

L’exercici de l’autogovern, amb el ple desenvolupament de tot allò que preveu l’Estatut, ha de servir per fer de Catalunya una societat més justa, on les oportunitats estiguin assegurades per mitjà d’uns serveis públics adequats, d’una política fiscal suficient i equilibrada, d’un model de creixement obert i dinàmic i d’unes institucions democràtiques que retornin l’autoestima i la confiança al nostre país.

Barcelona, 10 de setembre de 2012″

Back To Top