
Una mirada sobre Catalunya
El passat divendres, el president Montilla va pronunciar una conferència a la seu dels socialistes de Linares, a la província de Jaén. La seva intervenció, un ampli anàlisi de la situació actual que travessa Catalunya, es produïa poc després de conèixer l’empresonament de diversos dirigents independentistes, com a mesura cautelar dictada pel Tribunal Suprem. En aquest sentit, Montilla va afirmar que : “la noticia conocida hace unos momentos de la aplicación de esta medida de privación de libertad a varias personas más, es una mala noticia. Así no solucionaremos el problema, al contrario”.
El president qualifica la situació com “una de las peores crisis políticas e institucionales de nuestra democracia… Y las soluciones no son fáciles, y menos si se abordan exclusivamente en el corto plazo”. Analitza, breument, els antecedents que ajuden a explicar el conflicte y assenyala tres problemes de fons que cal abordar: la distribució del poder territorial a Espanya, el repartiment dels recursos financers i el reconeixement de la diversitat d’Espanya.. En relació a això darrer, assenyala, un cop més, que “igualdad y diversidad no son términos antitéticos. Ni unidad es sinónimo de homogeneidad. La igualdad exige solidaridad. La diversidad, reconocimiento”. I afegeix: “Catalunya tiene derecho a exigir el reconocimiento de su personalidad nacional. Y en paralelo tiene el deber de reconocer la complejidad de España y su carácter, también de nación”.
Expressa la seva preocupació pel fet que els independentistas han construit “una realidad paralela que no solo ha prescindido del ordenamiento jurídico, sino también de la propia realidad del país”. I continua dient: “se pretende situar ahora la frontera entre demócratas, supuestamente los partidarios de la causa, y los no demócratas, o sea todos los demás”.
D’entre les conseqüències d’aquests anys de tensió, a més de les relacionades amb els efectes econòmics i amb la divisió del país, Montilla alerta de que “la agenda política y social ha desaparecido del debate en Catalunya. Llevamos tantos meses de procés que casi hemos olvidado los serios problemes de nuestra sociedad”. “La agenda política de España, y por supuesto la de Catalunya, se ha empobrecido. Es urgente, pues, un golpe de timón. En Barcelona y en Madrid.”
Insisteix en la urgència de formar un govern a Catalunya. “lo relevante es poner en marcha una agenda posibilista y sensata, haciendo lo posible, cosa no fácil, para que la agenda judicial no condicione totalmente la política”. I planteja, de nou, la conveniència de posar en marxa reformes polítiques que facilitin l’acord, tot i que recorda que “el procés ha comportado un debilitamiento de la capacidad negociadora de Catalunya y un reforzamiento de las posiciones más inmovilistas y centralizadoras”. Segons el president Montilla, aquestes reformes han d’anar orientades a la millor definició de les competències de cada administració, a la reforma del sistema de finançament, a l’establiment d’un Senat federal i al reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, sense que això posi en dubte la sobirania que recau en el conjunt dels ciutadans i les ciutadanes espanyoles.
Podeu llegir la seva intervenció a continuació: Una mirada sobre Catalunya