skip to Main Content
+34 935 677 130 oficinamontilla@gencat.cat

Montilla reclama al Govern català que desplegui l’Estatut malgrat la sentència del TC

L’expresident de la Generalitat i senador del PSC, José Montilla, ha reclamat aquest dijous al Govern català que desplegui l’Estatut ja que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) no impedeix que la Generalitat assumeixi noves competències que es preveuen en la norma.

En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, ha afirmat que, tot i que és “normal” que els governs estiguin preocupats ara per la crisi, hi ha marge també perquè la Generalitat millori l’autogovern amb aquesta llei orgànica.

Ha avalat que l’executiu català negociï un nou sistema de finançament perquè el mateix Estatut permet una revisió cada cinc anys, però ha avisat que si el model s’inspira en el concert econòmic serà “inconstitucional”.

Montilla ha afirmat que els models de finançament de País Basc i Navarra són un “privilegi” que no pot reproduir-se a Catalunya, que, tot i això, sí hauria de poder augmentar la seva participació en la recaptació d’impostos.

L’expresident de la Generalitat és partidari de reduir la solidaritat catalana amb altres territoris tot i que “això no soni bé”, però ha avisat que la hisenda estatal sempre haurà de tenir un paper a Catalunya.

Immersió lingüística

Per altra banda, Montilla ha lamentat la nova sentència del Tribunal Suprem sobre el català a les escoles i ha avalat el sistema d’immersió. En declarions a Els Matins de TV3, ha afirmat que existeix una “ofensiva que ve de lluny” i que té l’objectiu d’acabar amb el model educatiu català. En aquest sentit, ha aprofitat per recordar que avui fa sis anys de la mort de Marta Mata, qui va defensar que els infants no s’han de separar a les aules per raó de llengua.

Així, ha argumentat que, malgrat les sentències, és una “minoria” la que a Catalunya qüestiona que la llengua catalana sigui vehicular a les escoles.

Més info a EUROPA PRESS

Back To Top